Over wonen, stylen, decoreren, fotograferen, kringlopen en zelf maken

Pagina's

zondag 30 januari 2011

Herken je dat?
















Morgen heb ik weer een fotografiedag. Omdat ik dan niet veel tijd overhoud post ik nu maar. Het is een waargebeurd verhaal waar jullie misschien wel wat in herkennen?
Het voelt altijd als een feestje om rommelmarkten af te struinen en kringloopwinkels onveilig te maken. In heel wat afgedankte spullen zie ik wel wat moois. Juist als ik me innig voorneem om alleen maar even te kijken en zeker niets te kopen begint het kringloopdraakje (die ergens in mijn genen verstopt zit) hevig te protesteren. Het lijkt wel of ik dan net tegen de meest geweldige spullen aanloop. Met lege handen thuiskomen na een kringloopbezoek is dan ook een vaardigheid die ik nog onder de knie moet leren krijgen. Gelukkig hebben we een grote schuur waar ik al mijn schatten in kan opbergen. Vol trots laat ik s'avonds alles aan Marinus (mijn man) zien die duidelijk minder enthousiast is. Meewarig kijkt hij naar het gekochte moois terwijl hij zijn best moet doen om niet te vragen wat ik in vredesnaam met al die troep moet. Om me enigzins tegemoet te komen zegt hij: "Het is wel veel, wel leuk ja". Van zijn gezicht is duidelijk af te lezen dat hij het maar niets vindt. "Wacht maar tot ik er iets moois van heb gemaakt" verzeker ik hem en daarmee is de kous af. Moedig begin ik wat later aan de grote klus. De lampenkapjes ontdoe ik van het varkensblaas en tover ik om tot gezellige tuinverlichting. Van het varkensblaas knip ik cadeaulabeltjes. Ik schrijf er met fine liner tekstjes op en hang ze vervolgens in verjaardagsboeketjes, tenen manden tover ik om tot windlichten en van de oude paarse sprei brei ik een tasje voor Annelot onze dochter. Van de oude kastpoten maak ik mooie stillevens, langs de shopper maak ik rozen en......... hmmmm ik heb me toch wel weer laten verleiden tot het kopen van veel te veel. Zou Marinus dat bedoeld hebben toen hij zo keek vraag ik me af. Ik besluit het maar direct aan te pakken en als ik laat zien wat ik gemaakt heb zeg ik er binnensmonds achteraan: "uhm, het was toch wel wat veel, misschien moeten we maar wat terug brengen?"

Helemaal opgelucht laadt Marinus de auto vol. Bij het afgiftedepot moet ik bij sommige dingen toch wel even slikken maar dapper sta ik alles af. "Laten we nog even naar binnen gaan" zeg ik als de auto leeg is. "Heeeeel even, alleen maar kijken"verzeker ik hem. Als we na een half uurtje winkelen weer naar huis rijden ligt er op de achterbank alleen maar een oud stoeltje en een maf rekje die ik heel handig om kan toveren tot wat anders. Sommige dingen zal ik wel nooit leren, arme Marinus!

Alvast een hele fijne start van de nieuwe werkweek!
Groet,
Makkie

vrijdag 28 januari 2011

Geniet van het weekend!




Goedemorgen allemaal!
Vandaag weer een heel kort blog. Ik wilde foto's plaatsen die ik eerst nog moet verkleinen ik heb dus maar snel voor twee andere foto's gekozen.
Ik wens jullie allemaal vast een heel fijn weekend! Rust lekker uit, geniet van elkaar en van alle mooie blogs, maak er als het even kan een feestje van en tot maandag! Ik hoop dat ik het weekend ook nog wat tijd heb voor jullie blogs, als het even kan hop ik even aan!
Groet,
Makkie

woensdag 26 januari 2011

De nieuwe EVA is er!











Vanmiddag rolde de nieuwe EVA op de mat. Dan is het natuurlijk ook erg leuk om mijn bijdrage daar aan te laten zien. Het is deze keer voor echte keukenprinsessen. Als je wilt weten hoe iets gemaakt is mag je me altijd mailen laban@solcon.nl Het is te veel om hier te plaatsen. Ik maak de foto's altijd met Martin Hogeboom. Het is een super fotograaf. Maandag heb ik weer een fotoshoot dan zal ik wat achte de schermenfoto's maken. Das altijd leuk om eens te zien. Als ik morgen tijd heb probeer ik nog een foto van het complete artikel te plaatsen, anders sla ik morgen over.
Groet,
Makkie

Gewoon mooi!







Vandaag een kort blogje. Ik heb wat inspiratiefoto's opgezocht. De klerenhanger heb ik gemaakt van een mooie stok uit het bos. Met een haak van een oude kledinghanger en een stuk zeep is het een prachtige decoratie. De hartjes zijn gemaakt van stukken van oude slopen en de kaarsen zijn in ongebruikelijke standaards geplaatst. Juist de eenvoud maakt dit alles zo mooi!
Voor iedereen een hele fijne dag!
Groet,
Makkie

dinsdag 25 januari 2011

Lekker buiten!




Vinden jullie het ook hoog tijd worden om zo zoetjesaan de boel buiten weer wat gezelliger te maken? Aan de ene kant kunnen de vogels nog wel wat lekkers gebruiken, aan de andere kant is het heerlijk om je entree wat op te fleuren. Voor beiden hier een leuk idee. Het hart is gemaakt van twee samengebonden wandelstokstokken (sorry ik weet er geen andere naam voor). Deze hang je vol met snoeperijen voor onze vleugelvriendjes. Grappig genoeg lukt het de eekhoorn ook om er zo af en toe een hapje van te nemen. Het klompenrek is gemaakt van een ondiep veilingkistje. Je hoeft hem niet eens te kopen want deze heb ik meegenomen bij de Intratuin. Verf er een leuk kleurtje op (ik moest wel drie lagen aanbrengen) en bevestig er aan de bovenkant een sierlat op. Deze heb ik gemaakt van een plank die er nog lag. De schulprand maakte ik met behulp van een schoteltje. De smalle lat die er voor zorgt dat de klompen niet vallen lag hier ook nog in de schuur. De stippen maak je heel eenvoudig door de kop van een grote spijker in de verf te dopen, deze even iets af te deppen op een stukje keukenrol en daarna 1x op de droge ondergrond te drukken. Het is ook een geweldig leuk klusje om samen met kinderen te doen!
Voor iedereen weer een hele fijne dag! Genieten zit em in de kleine dingen!
Groet,
Makkie

maandag 24 januari 2011

Druk weekje







Het weekend ligt al weer achter ons, we staan weer aan het begin van een nieuwe week. Gisteren ben ik in Andelst geweest bij de firma Rhinetex. Voor dit bedrijf schrijf ik de nieuwsbrief. Het is dé leverancier van quilt- en patchworkstoffen waar je zo ongeveer elk toonaangevend merk kunt vinden. Zie je me al lopen tussen stellages afgeladen vol met stoffen van Moda, South Sea, Westminster, In the beginning en noem maar op. De prachtige prints van Amy Butler liggen nog vers in mijn geheugen en laten mijn creatieve brein weer op volle toeren draaien. Het is geweldig om op stoffen terug te zien wat er allemaal mogelijk is. Van kleuren tot in elke nuance uitgewerkt tot bedekte statigheid, met de juiste combinaties maak je van elk lapje stof een feestje! Ik heb er ook een kartonnage workshop gevolgd van Edit"s creation. Ik had het nog nooit eerder gedaan maar ik vond het een heerlijk rustgevende bezigheid. Ik heb een hebbedingendoosje gemaakt. Helaas is het eindresultaat meegereisd in de tas van mijn zus waardoor ik er geen foto van kan maken. Niet iedereen kan zomaar inkopen bij Rhinetex maar het is de moeite waard om eens een kijkje op hun site te nemen. Via de leveranciers-links kan je je hart ophalen aan alle prachtige dessins die voorbij komen. http://www.rhinetex.com/

Deze week wordt een drukke week. Ik moet nog veel voorbereiden voor mijn reis naar Thailand (vandaag over twee weken), vrijwel direct na thuiskomst van mijn grote reis heb ik een workshop waar 120 vrouwen aan deelnemen. Al die voorbereidingen moeten ook voor Thailand klaar zijn. Ons huis moet er tiptop uitzien want vrijdag komen ze een woonreportage maken over met name onze keuken. Heel leuk! Dan moet ik ook nog zelf een deadline halen (welliswaar heb ik pas volgende week maandag de fotografie maar voor die tijd moet ik natuurlijk alles gemaakt hebben en klaar hebben staan voor de fotoshoot. Nou, ik hoef me dus niet te vervelen! Genoeg verteld nu, tijd voor wat nieuwe foto's. Een tijdje geleden (toen ik ook bij Rhinetex was) heb ik een lading yoyo-makers gekocht. Geweldige hulpmiddeltjes vind ik dat! Je kunt er hele leuke dingen mee maken. Ik heb een aantal yoyo's gemaakt van verschillende stofjes, deze opgevuld en tot ketting geregen. Verder heb ik een broche gemaakt voor op mijn home made omslagdoek en als laatste heb ik van een stuk sprei van Ikea en een stuk kant een muts gemaakt met een prachtige roos erop. Ik hoop dat ik jullie weer een beetje heb kunnen inspireren!
Fijne dag!
Makkie









zaterdag 22 januari 2011

Lekker weekend!


Nog een blog voor ik aan het weekend begin. Morgen sla ik over maandag ben ik er weer. Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend met hopelijk ook nog even de zon. Zo zoetjesaan begint hier echt het voorjaar in de lucht te komen. We worden al weer een paar nachten wakkergeschreeuwd door een uil. Echt grappig! Dat is elk jaar rond dit tijdstip. De duifjes laten zich ook al weer horen overdag en er worden hier complete oorlogen uitgevochten door rivaliserende merels. Leg ik mijn voederbord vol met lekkers en wat doen die merels? De hele dag knokken wie waar mag lopen. Ik zei al een keer: ga nou maar eten in plaats van vechten want straks is alles op"maar het helpt niet raar he?

Ik heb al 102 volgers en dat in 1 week, wat geweldig. Bedankt voor jullie enthousiasme. Voor dit weekend een hart voor jullie van mij (en natuurlijk voor aan de deur of zo). Ik heb deze gemaakt va een frame van ijzerdraad maar je maakt het jezelf makkelijker als je even een hart zaagt van een stuk MDF. Lekker bekleden met mos en een rand maken van bessen, noten en dingen die je nog hebt liggen. Als laatste een paar ranken hedera er omheen en voila!

Tot maandag!

Groet,

Makkie

vrijdag 21 januari 2011

Mijn lief!






Verschillende liefdesuitingen, voor elke dag van het jaar.
De schilderijen zijn gemaakt van een stuk karton waar een stuk velours omheen gespannen is. Maak van een ander stuk karton een mal van een hart. Neem het hart over op het velours en beplak vervolgens op het ene schilderij alleen het hart met gedroogd blad en het andere schilderij alleen de omtrek met blad. Een mooi stilleven en het kost geen drol. Je kunt klein blad drogen in een boek, kies voor een wat kleiner bladsoort. Je kunt natuurlijk ook ander materialen gebruiken zoals stukjes papier, stof, stukjes schors en ga zo maar door.
De kaarsjes heb ik gegoten in lettermalletjes. Het geeft een heel leuk resultaat maar eerlijk is eerlijk, ze zijn zo opgebrand.
De rode rozen zijn gewoon in een blok oasis gestoken. De blaadjes heb ik voor de zijkanten gebruikt. Ik heb de kant en klare letters een kleurtje gegeven, een klein gaatje voorgeprikt aan de onderkant van de letters en daar wire wire ingestoken. De krullen krijg je door het draad om een pen te wikkelen. en er vervolgens weer voorzichtig af te halen.

woensdag 19 januari 2011

Oud handschrift








Van mijn vader kreeg ik een prachtig oud omslag met daarin een hele stapel oude handschriften. Ik ben er heel blij mee, ze hebben een ereplaatsje gekregen. Ik heb er afgelopen kerst een stilleven mee gemaakt. Omdat ik het jammer vond om er een oud handschrift voor op te offeren heb ik een scan gemaakt, deze vervolgens uitgeprint, opnieuw (op kop) in de printer gestopt en daar een tekst op uitgeprint. Vervolgens heb ik het geheel in een borduurring gedrukt. Ik heb er van oude lappen linnen, zakdoekjes, vitrage, kant en wol een krans bij gemaakt en het plaatje was compleet. Ik zal de foto plaatsen (ik heb echt wel zin in het voorjaar hoor). Vergeet maar snel dat het een kerstfoto is maar zie het als een stukje inspiratie. Als je ook zin hebt om iets moois te maken van mijn vaders oude handschrift dan stuur ik je graag een scan op. (laban@solcon.nl) Ik ben benieuwd naar alle creaties!
Tot blogs,
Makkie

Stone washed











De ontmoeting met mijn medereisgenoten was erg leuk! Het gaat nu echt opschieten en als ik de vreemde kriebel in mijn buik mag geloven heb ik echte voorpret! We hebben het programma doorgenomen en een aangrijpend filmpje bekeken. Ik heb nog een poging gedaan dit filmpje hier op het blog te plaatsen maar dat is helaas mislukt. Voor de rest moet het nu eerst 7 februari worden zodat ik mijn reisbelevenissen kan gaan plaatsen.
Vanmiddag wil ik nog even naar mijn favoriete winkel. Kringloop de Opslag in Doetinchem. Elke keer als ik daar vandaan kom ben ik weer de gelukkige eigenaar van iets gekocht moois. Als jullie in de buurt zijn van Doetinchem en je bent liefhebber van brocante dan is het een echte aanrader! Je kunt er het mooiste oude linnengoed kopen, emaille, kant, beelden en noem maar op. Het is veel meer een Brocanterij dan een kringloop vind ik. Mocht je het plan hebben om te komen geef dan even een gil, dan gaan we samen!
Twee berichten terug heb ik een foto geplaatst van een jeansschilderijtje. Daar horen nog een paar foto's bij. Die plaats ik nu maar dan is de serie compleet. Alles is gemaakt van oude spijkerbroeken, gooi ze maar nooit meer weg! Ik denk dat de foto's wel voor zich spreken maar mocht je er toch nog vragen over hebben dan mail je me maar.
O ja ik zou het bijna vergeten. Gisteren kreeg ik over de post een envelop met kaarten. Zo maar van bykris http://www.bykris.nl/ omdat ik de 60ste volger was. Ik vind de kaarten superleuk. Ze liggen op een zichtplekje zodat ik er steeds even naar kan kijken. Kris superbedankt!

Tot de volgende blog,
groet,
Makkie

dinsdag 18 januari 2011

Spannend!


Vandaag wordt spannend, dat wil zeggen vanavond. Ik ga dan mijn medereisgenoten ontmoeten. Zeven februari gaat het gebeuren! Dan reizen we met vijfig vrouwen af naar Thailand. Het wordt een bijzondere reis want we gaan daar onder andere werken in het Tamar center in Pattaya. Pattaya is de grootste sexstad van heel Azie, er werken meer dan 30000 prostituees. Het Tamar center biedt deze meisjes en vrouwen de mogelijkheid om een beroepsopleiding te volgen zodat ze uit de prostitutie kunnen stappen. In de periode dat wij in Pattaya zijn zullen we de vrouwen ontmoeten die al uit de prostitutie gestapt zijn maar we zullen ook zelf de bordelen ingaan om meisjes uit te nodigen om naar het Tamar center te komen. We organiseren daar een vrijkoopavond waar we -naar we hopen- 200 prostituees een gezellige avond aan kunnen bieden en meer kunnen vertellen over het Tamar center. Het doel is natuurlijk dat deze vrouwen besluiten (vroeg of laat) om uit de prostitutie te stappen, een opleiding gaan volgen en zo aan een menswaardige toekomst kunnen gaan bouwen. Al met al zal het een indrukwekkende reis gaan worden waar ik hopelijk ook een deel van mijn creativiteit in kan gaan zetten. Ik weet, het is een druppel op een gloeiende plaat maar elk meisje is er 1! Voor dat ene meisje ga ik er heen, zij kan op haar manier weer een ander in beweging brengen zodat er uiteindelijk een kettingreactie ontstaat.

Als het even kan wil ik mijn indrukken van die reis per dag ook hier op mijn blog plaatsen. Dat ligt er natuurlijk ook aan of het hotel waar we logeren internetmogelijkheden heeft. We gaan het allemaal beleven.

Voor mijn gevoel begint de reis vanavond al een beetje. Ik zie er erg naar uit mijn mederreisgenoten (trouwens allemaal lezers van EVA) te ontmoeten.

Ik denk dat ik bij dit verhaal wel een toepasselijke foto heb gevonden. De tekens heb ik gemaakt van binddraad die ik daarna omwikkeld heb met dun lint waar ik pareltjes op genaaid heb. Op de houten bordjes heb ik scrappapier geplakt waar ik eerst de woorden op geprint heb. De randjes heb ik wat ouder laten lijken door pastelkrijt uit te wrijven. Het is misschien wel een beetje een winterse foto (en wat heb ik zin in het voorjaar) maar voor mij past het goed bij het onderwerp. Geloof in de dingen die je doet, hoop dat het wat uitwerkt en geef veel liefde ook als het soms zinloos lijkt!

Groet,

Makkie

maandag 17 januari 2011

Overweldigend!


Nou, dat was me wat gisteren! Omdat er een link geplaatst was op het blog: creatief blog van de week had ik gehoopt dat mijn blog wat extra aandacht zou krijgen. Als leek (blogger van drie dagen oud) had ik gehoopt op een aantal pageviews en wie weet een paar volgers. Wat denk je??? In 1 dag tijd 65 volgers erbij!!! Dat is toch niet te geloven? Vijfenzestig in 1 dag. Wat een warm welkom van jullie! Ik heb geprobeerd iedereen persoonlijk te bedanken maar ik wil het hier toch even overdoen, zeker omdat er een aantal mails op een of andere manier terug kwamen. Ik vind het echt super dat jullie zo enthousiast zijn! Bedankt voor al jullie reacties, links en adviezen! Ik hoop dat we elkaar nog heel vaak tegenkomen op blogland en dat we elkaar kunnen blijven inspireren tot het maken van heel veel moois.

Groet,

Makkie

donderdag 13 januari 2011

Voor tienermeiden en zo





Een geweldig memobord, een bijzondere kapstok en kekke laarzen. Hip voor jonge meiden maar eerlijk is eerlijk, al ben ik niet meer piep, ik hou er ook wel van! Ook leuk, je maakt het heel eenvoudig zelf.
Mail voor de werkwijze naar laban@solcon.nl

Marktplaats

Hoe gewoon is het om een website aan te klikken? Je zoekt wat, klikt wat en voordat je het weet heb je toegang tot de hele wereld. We zijn eraan gewend geraakt en zeg nou zelf: hoe vaak sta je erbij stil dat al dat geklik en gesnor op het internet zo'n ingenieuze, niet te bevatten, immens grote, geniale, bijna krankzinnige vinding is?

Met mijn simpele verstand probeer ik me er wel eens een voorstelling van te maken maar bij elke poging besluit ik maar snel te stoppen, bang om er van door te draaien.
Ik maak gewoon gebruik van de dingen die ik wel weet, en de rest laat ik lekker voor wat het is. Een van die door mij wel begrijpelijke dingen is Marktplaats. Dat wil zeggen: de spullen die je er kunt kopen. Vooral de antieke en brocante spulletjes hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Een geweldig oud serviesje met roosjes, een oud verzilverd besteksetje, een maf kloppertje waar de werking me eigenlijk niet van duidelijk is, oude versleten wolkjespannen waar ik in mijn gedachten al een moeder van een groot gezin in zie roeren of een merklap met ingenieuze steken gemaakt, ik zie het bijna als mijn persoonlijke missie om al die dingen als pronkstukken een bijzonder plekje in mijn huis te gunnen.
Want denk eens in: wie doet er nu een pan van de hand die de oorlog heeft overleefd en elke dag de buiken van een gezin met minimaal acht kinderen heeft gevuld? Waar moeder nadat ze in het zweet des aanschijns de kilo's aardappelen die ze elke dag moest schillen in had gedaan? Waar het maal in werd bereid op een te hete houtkachel in een te kleine keuken en waar moe ondertussen behendig de schommelwieg in beweging hield omdat Zus d'r huiluurtje had en tussendoor nog gauw even een sok stopte? Zo'n pan doe je toch niet weg? Die verdient een plekje op een sokkel!
Het wordt nog onbegrijpelijker voor mij als ik weer een merklap scoor. Zie je haar zitten? Dat kleine meisje met lange vlechten met grote strikken die zenuwachtig haar rode borduurzijde laat verworden tot kruisjes die gegroepeerd een letter vormen? De stakker! Ze doet zo haar best en nog vindt de juf het niet goed! Haar wangen worden nog roder als ze de draad weer oppakt en angstig ontstaat er na dagen ploeteren een verfijnd alfabet op het linnen.
Na al dit zwoegen en al dat zweten wordt dit kunstwerk ook nog eens merklap genoemd. Merklap…poetslap… Je zou toch verwachten dat al deze huisvlijt -lees schone kunst- na alle ellende wel een beter woord verdient. Wat dacht je bijvoorbeeld van: kunstzinnig vervaardigde roodgeborduurde letters op doek? "Ik geef toe, het leest wat ongelukkiger maar het is een ode aan al die meisjes en vrouwen die deze kunst beoefenden! Ze verdienen het!"
En zulke kunstzinnig vervaardigde, roodgeborduurde letters op doek doe je zeker niet weg maar ga je verzamelen, tenminste ik wel! Eigenlijk ben ik de Florence Nightingale van de kunstzinnig vervaardigde roodgeborduurde letters op doek! Ik moet ze allemaal redden van de ondergang!
Hmmmm ik denk dat ik hoe dan ook toch doordraai. Wat kan ik er aan doen? Wie bedenkt dan ook Marktplaats.

Kringlooplamp

Een lamp bij de kringloop gekocht voor 15 Euro, likje verf over de voet gesmeerd, viltbloemen geknipt en op de kap geplakt en zie hier het resultaat!

Feestje bouwen



Deze grappige feestvarkentjes maak je van restjes wol. De accessoires koop je in een speelgoedwinkel maar de Action heeft ook vaak leuke items!

Hoezo melkpakken?

Tover je lege melkpakken om tot kleurige lantaarns.

Lekker knutselen



Een heel leuk werkje om met kinderen te doen. Je hebt er foto's, confettie en een lamineermachine voor nodig.

Lekker Hollands




Leuk om in de keuken mee te decoreren!