Over wonen, stylen, decoreren, fotograferen, kringlopen en zelf maken

Pagina's

dinsdag 5 april 2011

Voor onze meisjes

In een kringloopwinkel kocht ik een geweldig boek: Voor onze meisjes Het is den eersten jaargang van een tijdschriftje voor meisjes uit eind 1800 in de leeftijd van Annelot (onze dochter). Ik dacht dat ze het net zo geweldig zou vinden dan dat ik dat vind maar een: "O, wel grappig ja" bewees het tegendeel. Soms draag ik haar een stukje voor (want zoiets kan je natuurlijk niet voorlezen). Terwijl ik me uitsloof om haar enigszins normen en waarden uit 1898 bij te brengen beroert ons donkergelokt maagdelijntje met teder geruis den toetsen van haren mobiel om in een oogwenk haren geliefde vriendinnen op de hoogte te stellen van den wartaal die haren moeder uitkraamt. De poezie van hetgeen ik lees wordt teniet gedaan door de: Me ma doet weer is gek smsen van ons geliefde meisje. Ik geef het maar op en bedenk dat er meisjes zijn die er misschien wel blij van worden. En daarom geliefde meisjes wil ik u zo af en toe een geweldig stukje voordragen uit deze schitterende bundel. Ik neem het over zoals het geschreven staat, dus in oud Hollandsch.
Vandaag:
Eenige nuttige wenken voor het schenken van een zelfgemaakt cadeau
Wanneer men voor iemand een cadeautje wil maken, dat aangenaam en bruikbaar zal zijn, moet men eerst onderzoeken wat deze persoon niet heeft, of wat zij nog wel gebruiken kan, of wat door iets nieuws, iets frisch kan vervangen worden. Langs allerlei wegen weten meisjes dat wel uit te vinden, vooral wanneer zij den persoon veel ontmoeten of dikwijls bij een familie in huis komen. Oogen en ooren zet men dan wijd open om te zien of te hooren, waarmede men iemand genoegen kan doen. Komt men echter weinig in aanraking met degeen waarvoor men iets maken wil, dan raadplege men haaren familie, vrienden of kennissen. In sommige gevallen kan men een verlanglijst vragen en daaruit iets kiezen. Zijn echter al deze wegen afgesloten, ja dan wordt het moeilijker en weet ik geenen anderen raad te geven dan dat men een voorwerp kiest, dat dagelijks gebruikt wordt en dus nogal eens vernieuwd moet worden. Maar nu komt er bij het kiezen van een cadeautje nog een gewichtige vraag nl. wat kan ik er voor besteden? Spaar door zuinigheid zooveel uit, als gij kunt en hebt gij dan nog over weinig te beschikken, troost u dan met de gedachte, dat de waarde van een cadeau niet afhangt van den prijs welke men ervoor besteedt, maar van de zorg, die men zich geeft om iets goeds uit te kiezen en het zoo netjes mogelijk te bewerken.

Och blogvriendinnen na het leezen van zulken nuttige informatie tracht ik met schroom nog enkele afbeeldingen van slechts onnuttige weelde en ijdelheid te plaatsen. Deze onnutte zaaken zijn niet netjes bewerkt (slecht met eenen losse pols) en hebben geen enkel nut op den tuintafel dan die om den oogen te streelen. Blijkt na onderzoek dat dit een ongeschikt cadeau is voor uwe vriendin dan kan u deeze misschien nog voor uzelven maken en ergens plaatsen op een plek waar niemand het kan aanschouwen. Men mocht misschien van u gaan denken dat u uw tijd verdoet met nuttelooze zaken inplaats van het bereiden van den maaltijd en het schoonmaken van uw huis.
Ik wensch u een dag vol blijdschap en vlijt!


Makkie

24 opmerkingen:

 1. GEWELDIG!!!hahahahaha....
  wat heb je het prachtig voorgedragen.....
  eigenlijk moet ik stiekem wel lachen om je dochter.....

  groetjes Manuela

  schattige paasversiering...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haha Kostelijk!!!! Dank je voor de voordracht. Het heeft een hele grote lach op mijn gezicht getoverd die er vast de komende uren niet meer afgaat. Ooh als al die vlijtige huisvrouwen van vroeger ons inderdaad nu eens konden zien, meer zittend achter de pc en knutselend, dan bezig met het huishouden.....
  Een hele fijne dag,
  lieve groet van Ester

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach wat een aangenaam stukje proza heeft u hier neergepend, schone vrouwe.....proest!! Heerlijk dit soort boekjes, en dan die spelling hihi.

  Ik wensch u eenen dag vol met zonnenschijn en een aangenaam verpozen achter uw schrijfmachine :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk stukje zo in de vroege morgen ,laat ons nog maar eens vaker meegenieten.Maar je kip en konijnen zijn ook verschrikkijk leuk

  groetjes Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, wat een geweldig stukje op de vroege ochtend, terwijl ik net zit te bedenken of ik ga freubelen of 'mijn tijd nuttig besteden in het huishouden'... Kies het eerste geloof ik, de tijden zijn wel veranderd gelukkig!

  Gezellige dag!
  Groetjes, Jolanda (Rozet)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, wat ben je toch een heerlijk mens! Jammer dat je m'n buurvrouw niet bent, dan kwam ik even kijken naar je schattige konijntjes...Groetjes Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ha ha je mag mij wel vaker voordragen hoor geweldig .
  en wat een nuttige tips ook he ha ha.
  bedankt vast en voor herhaling vatbaar hoor.

  grtjs saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel voor de nuttige tips ik moest
  er ook smakelijk om lachen .............
  Leuk die paas dingetjes ...

  Gr. Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat hebben uw handen iets mooi voortgebracht, de schoonheid der dieren is door uw vernuftig geknutsel als het ware tot leven gebracht.
  En misschien weet u het wel, maar de hand des vlijtigen zal gezegend worden.
  Geniet van dezen schone grijze dag;)

  Aldus sprak uw medeblogster
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hahaha, wat een hilarisch stuk! Vooral het deel: Me ma doet weer 's gek....

  Lieve groetjes,
  Wanda

  BeantwoordenVerwijderen
 11. "m`ǹ ma doet weer eens gek" hoe herkenbaar!
  Oh wat een leuk logje is dit....ik ga straks ook lekker gezellig knutselen. Aan de tuintafel want het is hier heeeerlijk weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijnen dank ende waardering is die van ene zeer groote mate voor dit uw aangename schrijfsel.

  Tevensch wenschen wij u insgelijk een fijne dag!

  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Geweldig stukje
  hi hi m'n ma doet weer eens gek

  liefs Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hahahaaa, geweldig geschreven. Zit onwijs te lachen om dit bericht. Eerst dacht ik nog dat je wat spellingsfouten gemaakt had, maar toen begreep ik dat het helemaal oud Hollansch geschreven werd hihi.

  Bedankt voor dit heerlijke bericht. Dat kon ik wel gebruiken na een paar dagen jankend doorgebracht te hebben.

  Ga vooral zo door. En wie weet wat je kleine meid er nog van opsteekt. (stiekem ook wel leuk om te lezen dat ze dan weer zit te smsen met haar vriendinnen hihi).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat heb je dit leuk geschreven...was het lezen meer dan waard!
  Heb op mijn vrije dag vandaag de tijd "verspilt" met freubelen, terwijl er genoeg ligt te wachten in het huishouden. Tja het èèn is nou eenmaal aangenamer om te doen dan het ander toch?
  Heb je trouwens mijn mailtje ontvangen, gaat over het gehaakte cakeje? groetjes Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat heb je dat leuk opgeschreven en ik vind de haasjes echt heel leuk.
  Groetjes Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Och heden, wat een hilarisch gebeuren... 't Idee gewoon dat er een heel artikel gewijd wordt aan de vraag wat je iemand voor z'n verjaardag zou kunnen geven... Dat verkoooopt niet meer in dezen tegenwoordigen tijd :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Heerlijk om terug te lezen die oude spelling :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Zit ik te lachen achter de laptop!!
  Manlief komt gelijk mijn kant op rennen. Dat kan nooit goed zijn....wie is het en hoe heet hij!!!

  Helemaal geweldig!
  Heel leuk geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik had jou een mailtje gestuurd maar blijkbaaar heb je het niet ontvangen. Zou je mij misschien een mailtje willen sturen, dan kunnen we het er over hebben en heb ik meteen het juiste mailadres van jou, groetjes Roos. Via KONTAKT bij 'volledig profiel' op mijn blog kan je mij mailen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Super stukje geschreven. Erg grappig.
  Groetjes en geniet van vandaag Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Luister Moeder,
  "In den tijd van 16 tot 21 jaar, bij den één wat vroeger, bij den ander wat later, groeit echter de jonge mensch op tot zelfstandig denkend en willend individu. Men is tot rijpheid gekomen. Men slaat den weg in, dien men in het vervolg zal gaan. Men gaat op eigen benen staan. Een zelfstandige positie wordt ingenomen. Daarbij wordt de verhouding van het "ik" tot het "niet-ik" in zijn verschillende openbaringen van gezin, staat en maatschappij en kerk bepaald....
  Het gevoelsleven vertoont in den tijd boven de 15 jaar natuurlijk eigenaardige trekken, waarmede moeder rekening heeft te houden.
  Bij de meisjes is het vanzelf krachtens de scheppingsordinatie teederder.
  ...

  ...Men kan daarbij veel! Men wil en zal! Hiermede op het wilsleven komende, zal moeder constateren moeten, dat de kinderen zich bewust zijn van hun kracht.Men wil zijn rechtmatige plaats innemen in het gezin en daar, waar men zijn werkring vindt. Niet-erkenning van die plaats en van die waarde prikkelt tot verzet, kan leiden tot conflicten, tot brutaliteit, tot weerbarstigheid, zelfs tot "op kamers" gaan wonen, als men zelf verdient. Men wil niet meer als "kind" behandeld worden, maar als "volwassen dochter"


  Tot zover... Wil je verder lezen uit deze moeder-opvoedkungige teksten, pak dan het Boek voor Moeder erbij. onder redactie van Jo Kalmijn-Spierenburg.
  datum onbekend...

  :-) tja... lees dit je dochter eens voor en kijk hoe ze reageert

  BeantwoordenVerwijderen

Ik waardeer je berichtje enorm!