Over wonen, stylen, decoreren, fotograferen, kringlopen en zelf maken

Pagina's

woensdag 7 december 2011

Warme sfeer uit koude landen

Dag allemaal!
Er zijn veel manieren om je huis tijdens de feestdagen extra gezellig te maken. Hier vind je er een aantal met een Scandinavische touch.

Klik op de foto's om deze beter te kunnen bekijken

Zaag van triplex een driehoek. Knip repen van een oud tijdschrift en een oud muziekboek en vlecht deze in elkaar op de volgende manier: Leg eerst repen in een verticale lijn strak naast elkaar op tafel. Vlecht daar horizontaal repen doorheen (overheen, onderdoor enz.) Vlecht net zolang door totdat je het hele oppervlak van de driehoek kunt bedekken. Leg de driehoek op het gevlochten oppervlak, smeer de achterrand in met boekbinderslijm, vouw de randen goed om en plak het geheel vast op de lijm. Knip overtollige delen weg. Timmer als stam een latje aan de achterkant vast. Knip cirkels met een kartelschaar, plak hier vervolgens een halve walnoot op en daarna een mooie knoop of leuke andere versiering. Plak dit verdeeld op de boom en plak er vervolgens nog een strikje boven. Tussen twee klinkers zet je de boom stevig in de mand. Vul de rest van de mand eerst op met papier of plastic en bedek dit met een plaat mos.



Knip harten (of andere vormen) van een stukje katoen en plak deze met boekbinderslijm op glazen potten en kerstballen. Let op dat je alleen lijm op de achterkant van de stof smeert anders krijg je lelijke vlekken op het glas. Eventueel overtollige lijm direct met een nat doekje wegvegen. Je kunt de harten accentueren door er een contourlijn langs te maken met verf uit een tube of knijpflesje. Knijp de eerste verf altijd eerst uit op een papiertje! Deze verf kan nl. te dun zijn. 



 Zaag plakken van boomstammetjes, boor er twee gaatjes in en bestempel deze met leuke stempels. Je kunt er voor kiezen om de ondergrond eerst te verven. Haal door het bovenste gat een leuk breder lint en door het onderste gat en smal lint waar je kralen op rijgt. Hang er een aantal aan een mooie stok of hang ze in een tak met zijtakken. Ook leuk in een kerstboom natuurlijk.



Schrijf met contourverf woorden op kerstballen.


Maak van papieren zakken leuke windlichten. Sla de zak eerst twee keer om, plak er randjes en lintjes aan en versier ze naar eigen smaak. Dit kun je doen met mooie tekststempels, knopen, leuke afbeeldingen uit tijdschriften, bloemen, ponsen enz. Plaats een windlicht of glazen jampot in de zak en doe daar het waxinelichtje in. Zet nooit het waxinelichtje los in de zak en houd brandende kaarsen altijd goed in de gaten!




Deze kerstboompjes zijn gemaakt om een piepschuim vorm. De witte is gemaakt van koffiefilters (de ronde). Knip een gat in het midden van een aantal koffiefilters en schuif deze van boven naar beneden als een rokje om de vorm heen. Prik ze evt. met twee kopspelden vast. Schuif elke keer een nieuwe filter om de vorm die hoger uitkomt. Vul de hele vorm met filters en sluit af met een filter zonder gat. Maak een strik om de laatste filter en steek een ornamentje in de punt.
De gekleurde is gemaakt van allemaal stukjes papier in de vorm van een eitje die je om de vorm plakt. Begin onderaan met plakken en vul het helemaal op door dakpansgewijs te plakken. Plak alleen het bovenste puntje van het papier vast, de rest blijft los hangen. Prik een ster in de top.
De rood-witte maak je van roezellint die je losjes van onder naar boven om de vorm wikkelt. Prik het lint hier en daar met een kopspeld vast maar zorg dat deze niet zichtbaar wordt door de roezel van de volgende ronde er overheen te laten vallen.


De kijkkastslee maak je heel eenvoudig door deze op zijn kant te zetten en er drie plankjes in te zagen die je op de staanders van de slee legt. Leuk bij de voordeur!


Vul uitsteekvormpjes op met mos en hang deze aan een touwtje.



Deze persoonlijke kerstbal is gemaakt van een tempex bal. Voor het maken van deze kerstbal klik je hier 
Grappig is dat Job en Bertine niet eens weten dat ze met hun hoofd in EVA staan


Snoepharten voor vogels maak je door van elektriciteitsdraad harten te vormen. Wikkel hier met binddraad mos omheen. Vouw het deel waar de twee bogen bij elkaar komen als een haakje naar buiten. Hier kun je een draad aan hangen waar je een appel of een vetbol aan kunt hangen. Prik een binddraad dwars door een appel heen en maak een knoopje aan de onderkant zodat de appel er niet meer af kan schuiven. Hang de draad aan de haak. Maak van pinda’s een ophangsnoer en hang het hart hier aan. Maak er een aantal en hang ze aan een ijzeren ring bijvoorbeeld of hang ze per stuk in de boom.


Maak aan de hengsels van een opengevlochten mand een leuke toef en plaats in de mand eerst mos en daarna kaarsen.



Laat je kerstkaarten op een originele manier zien door deze in allerlei borstels te zetten.
En kijk! Er staan een paar van jullie kaarten tussen (het is heel erg maar ik weet door de puinhoop in mijn atelier even niet van wie, mijn overzichtje is zoek). Als je je eigen kaarten herkent geef je maar een gil. Als je het leuk vindt stuur ik een EVA naar je toe.


Snij van dak isolatieplaat letters die je beplakt met mooie papiertjes. Je kunt de letters zo groot maken als je zelf wilt, gewoon door ze uit te printen vanaf de computer. Knip de letters uit en neem deze met pen over op de plaat. Nu “zaag’ je de letters uit met een gekarteld broodmes waarna je eventuele oneffenheden met een schuurpapiertje wegwerkt. Beplak de letters met mooi papier en breng extra versieringen aan. Je kunt de letters gewoon afzonderlijk van elkaar neerzetten of op elkaar. Wil je ze op elkaar zetten dan kun je ze verstevigen door ze met een stukje binddraad aan elkaar te verbinden. Je prikt ze gewoon aan elkaar.


Een hele bijzondere manier om te laten zien waarom het nu werkelijk kerstfeest is. Neem stukjes van een landkaart en knip uit het midden een hart. Plak hier mooie stukjes papier achter. Zet de lijnen van het hart extra aan met contourverf. Plak op elk hart een woord van de tekst uit Joh. 3:16. Deze print je uit en knip je in stukjes. Om het witte papier wat minder opvallend te maken kleur je deze bij met krijt. Maak met de perforator twee gaatjes aan de bovenkant waar je mooi lint doorheen doet. Knoop de boodschap achter elkaar aan een guirlande. Want alzo lief heeft God de wereld gehad! Een hele letterlijke uitwerking van deze prachtige tekst. 


Klik op het artikel om het beter te kunnen lezen

De Maak het zelf van deze maand beslaat vier pagina's

Ik ben er weer blij mee. Er is voor ieder wat wils en (daar probeer ik altijd zoveel mogelijk naar te streven) je hoeft geen universiteit te hebben gehad, of een hele dikke portemonnee hebben om toch iets moois te kunnen maken.
Ik wens jullie weer een hele fijne dag en heel veel inspiratie toe!
Maak er wat moois van!
Groet,
Makkie

27 opmerkingen:

  1. Als dit geen bom aan inspiratie is dan weet ik het niet meer, het ene idee vind ik nog leuker dan het andere, vooral de vogelvoedertips ga ik zeker toepassen en een paar kerstdingen heb ik opgeslagen voor volgend jaar! Dankjewel voor dit artikel, heerlijk om te lezen,
    lieve groetjes, Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke ideeën zeg. Ik ga er zeker wat mee doen.
    Bedankt voor de inspiratie.

    Groetjes Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ben je ongelooflijk creatief , volg je blog nu een poosje en sta steeds weer verbaasd ,ik denk vaak hoe komt ze er op !!!
    Echt genieten , geven het dagelijkse leven een kleurtje.
    Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je verwend ons vandaag. Wat een tips en wat een werk voor je om dit bericht te schrijven en alle foto's toe te voegen aan het juiste stukje tekst, daar ben je een aardig tijdje mee zoet geweest. Ik hoop dat je nog wat energie over hebt. Bedankt voor al het moois. x Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ziet het er weer super goed uit.
    Echt knap gedaan hoor.
    Groetjes en een fijne dag Brigitte

    BeantwoordenVerwijderen
  6. prachtige dingen...ik kom er dit jaar vermoedelijk niet meer aan toe ...maar ga er zeker volgend jaar een paar van maken ...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Makkie, wat een verwennerij!! Geweldig zo'n reportage, ik denk dat heel veel lezers gaan genieten net als wij! Ik heb in ieder geval al heel veel leuke ideeën gezien.
    Veel liefs Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weer heel veel super leuk ideeen bij jou zeg!! de slee is een super goed idee!
    fijne dag
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jeetje Makki wat een inspiratie weer zeg echt geweldig. De boomschijfhangertjes (leuk woord voor galgje ha, ha) vind ik echt prachtig en wil me daar aan gaan wagen. En de slee op z'n kant doet mijn bloed sneller stromen. Die klein rode schaatsjes vind ik ook erg leuk. Bedankt voor alles, fijne dag.

    Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. je piepschuim kerstboom vind ik het leukst! maar je hebt weer een geweldig artikel gemaakt! groetjes Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooie dingen weer, vooral die boomschijfjes vind ik prachtig. Voor elk wat wils. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Makkie bedankt voor de inspiratie. Allemaal weer leuke ideetjes. de Makkiebal had ik gemist en nu even gelezen, leuk idee.
    zal nu kijken of ik weer wat kerstkaarten kan maken. moet eerst een beetje in de mood komen. en dat wil maar niet goed lukken. maar de druk wordt hoger omdat onze eerste kaart al op de mat lag , zopas.
    lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. He Meis,wat een leuke ideeen allemaal weer ook aan de vogeltjes is gedacht,echt super,......lieve gr van ons,.....xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wow wat een leuke ideeën geef je ons. Eens kijken of ik tijd kan vinden om wat leuks te maken...lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heel veel inspiratie; leuk gedaan!

    Fijne dag. Groeten, Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een leuke ideeën zeg! ik heb weer wat dingen gezien die ik misschien als ik tijd heb ga maken!

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. oooo wat een'n heerlijk inspiratie blogje!
    Ik kijk uit naar de Eva!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een super ideeen zeg waar haal je je inspiratie toch allemaal vandaan ik vind het helemaal top en ga een paar proberen!!
    Bedankt voor je super leuke berichten echt vol met inspiratie en mooie foto s.

    Gr Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat zit je toch weer boordevol ideeën! Erg leuk allemaal. Groetjes Peggy

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Wauw, wat heb je weer een hoop leuks verzonnen. Stiekem baal ik dat er geen kerstkaart van mij bij staat, zo'n leuke Eva wil toch iedereen?! Die slinger met die landkaart en die tekst vind ik echt prachtig, want ja, uiteindelijk draait het daarom met kerst! Fijne dagen Groetjes Lydia

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Zo jij hebt flink je best gedaan met je blog wat een leuke ideeen staan er weer op ......
    Voor ieder wat wilt echt heel erg leuk .....

    Fijne avond ..... groetsss Gerd@

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste Makkie,
    Wat een prachtige ideeen allemaal! Hopelijk kan ik nog wat tijd vinden om sommige zelf te gaan uitwerken... De slee en de slinger met "Alzo lief heeft God de wereld gehad" spreekt mij erg aan!
    Hoe is het trouwens met je? Weer op de been?

    Ik heb de schaatsdecoratie uit je vorige postje gemaakt trouwens en bij de voordeur gehangen! Staat erg gezellig en k vind t een orginele decoratie :-)

    Groetjes Karlina

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat weer veel ontzettend leuke dingen om te maken, dank je wel!

    Groetjes, Lineke

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat een leuke ideeen weer.....krijg je gewoon weer inspiratie van!!! En ja...ja...ik zie twee kaarten van mij....leuk hoor!! De Eva krijg ik al dus ga hem snel is goed bewonderen!!

    Groeten Willianne

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wauw, wat super. Ik zag het in de Eva staan en genoot weer enorm. Leuk en ook simpel om te maken. Dit gaat me vast wel een keertje lukken! :)

    Groetjes, Marlies

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Dank je voor je inspiratie. Ik denk dat ik weer snel aan de slag moet. ;-))

    Groetjes, Dinah

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Die slee, dat is een leuk origineel idee.
    Schitterende fröbels maak jij. Prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen

Ik waardeer je berichtje enorm!