Over wonen, stylen, decoreren, fotograferen, kringlopen en zelf maken

Pagina's

maandag 12 december 2011

Muus op slee

Dag allemaal!
Een hele fijne start van de nieuwe week! 
Deze week is voor mij de afronding van het jaar (als ik de deadline haal). Ik ben alweer bezig met het maartnummer van EVA. Zo raar zo af en toe, overal zie je kerstbomen en ik zit met mijn hoofd in het voorjaar. Het is wel eens lastig om dan in een bepaalde mood te komen waaruit ik mijn inspiratie kan halen.
Mijn blogonderwerp heeft wel alles met winter te maken.

(dit is geen lokale ernstige sneeuwval hoor, de foto maakten we in Snowworld)

Met wat hooi, een klos binddraad, een stukje gaas en een heksenbezem kom je al een heel eind.
Het gaat als volgt:
Lijf: Maak van 2 stevige plukken hooi een kruis. Je omwikkelt de bovenkant, de dwarsligger, slaat een paar slagen met het binddraad onder de dwarsligger, splitst de onderkant in 2 gelijke delen en omwikkelt de beide delen afzonderlijk. Dit is het geraamte van het muizenlijf. Nu ga je de kop maken. Een bol aan de achterkant die spits toeloopt naar voren. Je zult merken dat je veel hooi nodig hebt want je moet het binddraad steeds heel stevig aantrekken. Dit is belangrijk, als je alles losjes houdt zal het hooi gaan rotten! Als je eenmaal bezig bent krijg je de vaardigheid vanzelf te pakken. Je zult merken dat hooi binden eigenlijk hetzelfde is dan werken met klei. Zit ergens een deuk? Plukje hooi er tegen, binden met draad en de deuk is weg.
Maak zo ook de armen, het lijf en de benen. Nu ga je aan de afwerking beginnen.
Voor de oren neem je een lange pluk hooi. Begin- en eindpunt breng je bij elkaar waardoor er een soort lus ontstaat. Met het binddraad sla je losse slagen waardoor je een platte cirkel krijgt. Hou een soort handvatje over die je achter op de kop legt en vast wikkelt. De ogen zijn glasogen die je in het hooi prikt. Je kunt duimpjes maken en een staart van een dunne sliert hooi. Voeten zijn niet nodig omdat je laarsjes maakt.
Maak een rokje van een strook gaas. De lengte van het rokje moet dubbel gerekend worden. Leg de strook voor je neer, leg op de helft mos en vouw de strook dicht. Rimpel de rok aan en maak er aan de bovenkant  een mosbandje op vast die de grootte heeft van de omtrek van het middel. Je kunt de band met wat steken van het binddraad vast naaien. Je kunt het rokje evt ook teugels geven.
De laarsjes maak je op gevoel. Je vouwt het mos tussen gaas en modelleert dit om de beentjes. Steek de staart in de jurk en je muis is klaar.


De slee is gemaakt van takken uit een heksenbezem in combinatie met stukjes van zo'n hele goedkope rieten place mat maar je kunt er natuurlijk ook wat anders voor gebruiken.
Op de vrijstaande foto van de slee kun je hopelijk duidelijk genoeg zien hoe ik deze gemaakt heb. Je mag me anders ook rustig mailen. Belangrijk is dat dit een idee is waar je zelf weer op door kunt borduren. Probeer vooral nooit om iets helemaal precies na te maken! Het is juist leuk om er je eigen draai aan te geven. Als je iets wilt ga dan lekker aan de slag, ontdek gaandeweg wat het materiaal doet en ga daar mee verder. Deze muis is een variatie op alle hooiberen.
En heb je helemaal geen zin in hooi en binden dan kun je ook een bestaande pop of beest op de slee zetten. Tja en heb je ook daar geen zin dan hoop ik dat je Muus gewoon een lieverdje vindt!
Mooie maandag!
Groet,
Makkie


21 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me idd lastig! Soms moet je toch echt wel eerst in de stemming komen!!

  Je Muus is moi!!

  Nu de sneeuw nog!!

  Fijne creatieve week.

  Groetjes Thea ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een lief Muusje :-) ooit heb ik eens een beer van stro gemaakt, was wel leuk om te doen, maar dit ziet er toch best wel een beetje in "gewikkeld" uit, vind het wel een superlief figuurtje zo op de slee
  Fijne week gewenst
  lieve groet Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een schatje. Ik heb weleens iets gemaakt met stro werd er erg niezerig van.......! Haha niet zo'n succes dus. Des te leuker om dit bij jou te zien.

  Groetjes Kiek

  BeantwoordenVerwijderen
 4. HIj is weer leuk ,ik heb ook veel met hooi gewerkt een aantal jaren gelden .En als ik het zo zie gaat het weer kriebelen( letterlijk en figuurlijk).En je sleetje ,wat leuk ,gaat ook weer in mijn ideeënopslag

  groetjes Bep

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nou ik vind Muus een lieverdje hoor! en de slee vind ik ook helemaal geweldig, wat heb je dat weer leuk verzonnen en gemaakt!!

  succes met je deadline!
  lieve groetjes, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Muus is een leuk typje zo te zien! Leuk hoor! En succes met het voorjaar.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schattige muis.
  Succes met de deadline.
  Groetjes en een fijne week Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. OOh, zin wél maar tijd, pfff, ik drijg er tekort aan te raken :)))
  Maar ik vind het gewoon wel een lieverdje hoor!
  Succes met de deadline, komt wel goed!
  Liefs, Sonja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hooibeesten zijn eigenlijk altijd lieverds toch?
  Muizen zijn niet mijn favoriete beesten in het echt, maar neppers wel hoor!

  Je bent zo heerlijk creatief. Ook al heb ik veel te weinig tijd voor al die dingen, vind ik het toch altijd leuk om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk Makkie,tja lastig he nu al in maart te zitten

  liefs Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi Muusie, zo komen we wel in de stemming van het winter gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hİ MAKKİE,"KARADUT"..BLACK MULBERRY...VERY HEALİNG. ALTHOUGH WE WARM THE AIR IN DECEMBER,I LIVE WHERE THE CLIMATE IS VERY NICE.I'M LUCKY.GOTTA VISIT THE COUNTRY THIS.HAPPY NEW YEAR

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Goeiemiddag makkie....alweer wat opgeknapt????

  Leuk toch die maaksels van stro staat zo schattig....helaas mijn handjes werken niet meer mee.
  Maar je heb ons wel verrast met een heel leuk ideetje op de Maandagmorgen..

  Mooie week..
  Groetjes Fia

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een lieverd, het kan ook niet anders. Mooi gedaan. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Knap gedaan hoor!!! Erg leuk en klinkt niet moeilijk zoals je het beschrijft maar ik vrees dat, zou ik er aan beginnen, er een soort buitenaards wezen uit zou komen bij mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dat heb je weer leuk gemaakt hoor .... ziet er schattig uit ... ik begrijp dat je weer op de been bent .... groetssss Gerd@

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Succes met al je werk. Deze is weer prachtig. x Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een leuke muus! Die achtergrond maakt het natuurlijk helemaal compleet...haha. Succes deze week met je maart project! Groetjes Dinaz

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Klopt het dat ik deze muis een keer bij je gemaakt heb tijdens een workshop al weer heel wat jaren geleden?

  BeantwoordenVerwijderen

Ik waardeer je berichtje enorm!